loading

28 RESIDENTIAL UNITS Terrassa

Terrassa, SPAIN. 2007
CLIENT:  AMBAR
SIZE:  
3.156 m2 
COST: 
3.178.000 €
AUTHORS:  
HABITAN

EN/ES

This is a project of 32 dwellings located in a town near Barcelona for a developer with a much defined traditional image. Given the limited scope for the design of an original project, we focus first on getting the floor plan as rational and efficient as possible (dwellings of 43m2 including two bedrooms). On the other hand, we aim to renew the brand image the developer expresses through the facades of his property, without losing its recognizable identity. In contrast with the regular order of the interior layout, the facade prioritizes diversity through repetition of a module combined with different rhythms. As such, the facade escapes the uniform image of the adjacent buildings. All windows have a balcony with banisters of 2.30m high not to reveal interior activity, to give identity to the front of the building and to make the interior space seem larger.
Another part of the design process was to rethink the colors and textures of the materials required by the developer being brick, carpentry, windowsills… On the other hand, the construction details of the required small balconies become prefabricated light elements without disturbing the rhythm of the façade. On the ground floor, we replace the traditional bars giving a feel of imprisonment with a light balcony frame, forming a base for the building which is the negative of the upper floors.
Este es un proyecto de 32 viviendas situadas en un pueblo cerca de Barcelona para un desarrollador con una imagen más tradicional. Dado el alcance limitado para el diseño de un proyecto original, nos centramos primero en conseguir la planta lo más racional y eficiente como sea posible (viviendas de 43m2 incluyendo dos dormitorios). Por otro lado, nuestro objetivo es renovar la imagen de marca del desarrollador expresa a través de las fachadas de su propiedad, sin perder su identidad reconocible. En contraste con el orden regular de la disposición interior, la fachada da prioridad a la diversidad a través de la repetición de un módulo combinado con diferentes ritmos. Como tal, la fachada se escapa de la imagen uniforme de los edificios adyacentes. Todas las ventanas tienen un balcón con barandillas de 2,30 m de alto para no revelar la actividad de interiores, para dar identidad a la parte delantera del edificio y para hacer que el espacio interior se parece más grande.
Otra parte del proceso de diseño fue a replantear los colores y las texturas de los materiales requeridos por el promotor son de ladrillo, carpintería, ventanas … Por otro lado, los detalles de construcción de los pequeños balcones requeridos se convierten en elementos ligeros prefabricados sin alterar el ritmo de la fachada. En la planta baja, reemplazamos los bares tradicionales que dan una sensación de privación de libertad con un marco balcón luz, formando una base para la construcción, que es el negativo de los pisos superiores.

Skip to toolbar