loading

ALVAR AALTO MUSEUM Ruusupuisto

Jyväskylá, FINLAND, 2015
CLIENTE . CLIENT:  ALVAR AALTO FOUNDATION
SUPERFICIE . SIZE:  250 m2
COSTE . COST:  – – 
AUTORES . AUTHORS:  
HABITAN
COLABORADORES . COLLABORATORS:  NØRA STUDIO

EN

We understand this competition as an opportunity for the city of Jyväskylä to promote the success of their late urban development by plugging the different university spaces. At the same time , we propose a re-understanding of the functioning of the museums in the XXI century, with a more flexible and multi-functional use.
1 –The Urban strategy: Activating the new square
A – The connection with the city center
The transformation of the Seminaarinkatu street into a pedestrian alley , connecting the new square with the city center, will create a new centrality area at the city level as well as at the university level .
B– The connection in between the university campus
We propose a new connection across the very steep topography to resolve the movement along the upper campus and the new square. This will be done through a landscape terrace stepping in between the two museums arriving to the square level, improving the centrality of this urban space.
Peer to Peer organization
Museum cannot be a close archive. They need to be more open and flexible to interact with the city. We understand the museum and the connection as a system of 6 smaller autonomous pieces: The two exhibition spaces , the library , the auditorium , the cafe , and the Shop.
Each one of these pieces can work independently, with its own access to the square, activating it.
In this context , the new extension is understood as covered urban space, an interior extension of the existing square , in which people can gather , shop and walk through their destination freely. An agora like space in the center of the cultural life of Jyväskylä .
The stand that start in the upper campus found their maximum expression in the interior space: The agora like formation that allows to overcome the gradient difference in between the two buildings , the square and the way to the upper campus.

 

 

Skip to toolbar