loading

BLUE FACTORY

Friburgo, Germany. 2013
CLIENT:  GOVERNMENT OF FRIBOURG
SIZE:  60.000 m2
COSTE . COST:  – –
AUTHORS:  
HABITAN
COLLABORATORS:  FEDERICA MATTUCCI . GIULIA MILZA . MIEKE MOERMAN

EN/ES

As Fribourg is vastly growing from historic town into a real city form, we see the site of the former Cardinal brewery as an opportunity to create a new quarter for the city. Creating a neighborhood with a dynamic social and technological interface will naturally consolidate the site into the city fabric.
To tackle the isolation and inaccessibility of the site, created by railway and entrance roads surrounding the site and moreover a huge level difference of 12m, we implement a connection between the two main nodes north and south to the site. Connected to this main spine follows a branching out of pedestrian paths linking the main entrance road in the West with an industrial landscape park in the East. This hybrid structure of public space forms an ideal base for a more rigid and economic building fabric.
We propose a modular system based on a group of 3 units, each with a width of 10m, of which the central volume is designed as a greenhouse. This leitmotiv makes it possible to create multiple variations of typologies within the system. Furthermore, the glass house also provides passive solar energy and light in winter, while allowing natural air flow for ventilation in summer. The use of an asymmetric roof oriented to the South not only underlines the significant industrial history of the site, but also coincides with the concept of solar paneling.
Como Friburgo está creciendo enormemente de una ciudad histórica en una forma de ciudad real, vemos el solar de la antigua fábrica de cerveza Cardenal como una oportunidad para crear un cuarto nuevo para la ciudad. La creación de un barrio con una interfaz dinámica en el nivel social y tecnológico, naturalmente, va a consolidar el sitio en el tejido urbano.
Para hacer frente al aislamiento y la inaccesibilidad del sitio, creado por el ferrocarril y las carreteras que rodean la entrada del sitio y, además, una diferencia de nivel de 12m, proponemos una conexión entre los dos nodos principal en el norte y el sur del sitio. Conectada a esta columna principal sigue una bifurcación de caminos peatonales que unen la carretera de la entrada principal en el oeste con un parque de paisaje industrial en el Este. Esta estructura híbrida del espacio público constituye una base ideal para una estructura de edificios más rígida y económica.
Proponemos un sistema modular basado en un grupo de 3 unidades, cada uno con una anchura de 10 m, de que el volumen central está diseñado como un invernadero. Este leitmotiv hace que sea posible crear múltiples variaciones de tipologías dentro del sistema. Además, el invernadero también proporciona la energía solar pasiva y luz en invierno, mientras que permite la circulación natural del aire para la ventilación en verano. El uso de un techo asimétrico orientado al sur no sólo subraya la historia industrial significativa del sitio, pero también coincide con un concepto de paneles solares.

Skip to toolbar