loading

CIVIC CENTER IN LE CRÊT

Le Crêt, Fribourg, SUISSE. 2012
CLIENT:  COMMUNE DE LE CRÊT
SIZE:  1.500 m2
COST: 5.000.000
AUTHORS:  
HABITAN
COLLABORATORS:  FEDERICA MATTUCCI . MIEKE MOERMAN . LOREN MEDINA

EN/ES

As Fribourg is vastly growing from historic town into a real city form, we see the site of the former Cardinal brewery as an opportunity to create a ne quarter for the city. Creating a neighbourhood with a dynamic, social and technological interface will naturally consolidate the site into the city fabric.
To tackle the isolation and inaccessibility of the site, created by railway and entrance roads surrounding the site and moreover a huge level difference of 12m, we implement a connection between the two main nodes north and south to the site. Connected to this main spine follows a branching out of pedestrian paths linking the main entrance road in the West with a industrial landscape park in the East. This hybrid structure of public space forms an ideal base for a more rigid and economic building fabric.
We propose a modular system based on a group of 3 units, each with a width of 10m, of which the central volume is designed as a greenhouse. This leitmotiv makes it possible to create multiple variations of typologies withn the system. Furthermore, the glass house also provides passive dollar energy and light in winter, while allowing natural air flow for ventilation in summer. The use of an asymmetric roof oriented to the South not only underlines the significant industrial history of the site, but also coincides with the concept of solar panelling.

 

Como Fribourg está creciendo enormemente de la ciudad histórica,  forma de ciudad en si misma, vemos el lugar de la antigua fábrica de cerveza cardenal como una oportunidad para crear una cuarta parte NE de la ciudad. La creación de un barrio con una interfaz dinámica, social y tecnológico, naturalmente, va a consolidar el sitio en el tejido de la ciudad.
Para abordar el aislamiento y la inaccesibilidad del sitio, creado por vías ferroviarias y de entrada que rodean el sitio y por otra parte una gran diferencia de nivel de 12 metros, se implementa una conexión entre los dos nodos principales de norte a sur en el sitio. Conectado a esta columna principal sigue una bifurcación de caminos peatonales que unen la carretera principal de entrada en el Oeste con un parque paisaje industrial en el Este. Esta estructura híbrida del espacio público constituye un punto de partida ideal para una tela de construcción más rígida y económica.
Proponemos un sistema modular basado en un grupo de 3 unidades, cada una con una anchura de 10 m, de los cuales el volumen central está diseñado como un invernadero. Este hilo conductor que permite crear múltiples variaciones de tipologías en el sistema. Por otra parte, la casa de cristal también proporciona la energía pasiva  y la luz en invierno, al tiempo que permite el flujo natural de aire para la ventilación en verano. El uso de un techo asimétrico orientado hacia el Sur no sólo subraya la historia industrial importante del sitio, sino que también coincide con el concepto de paneles solares.

Skip to toolbar