loading

CULTURE CENTRE Hellin

Hellin, Albacete, SPAIN. 2008
CLIENTE . CLIENT: CITY COUNCIL OF HELLIN
SUPERFICIE . SIZE:  10.000 m2
COSTE . COST:  7.997.000€
AUTORES . AUTHORS:  
HABITAN
COLABORADORES . COLLABORATORS: JOSE OLAGÜE

EN/ES

 The building looks for two objectives:
-Offer to Hellin the opportunity to organize events of a larger scale, so to expand their area of ​​influence.
-Becoming a social reference for its position and impact in the new district in which it is situated, with heavy use by citizens.
To achieve this, we´ve generated the project basing on urban analysis and a proposal of use and program.
The site is located in a new urban Ensanche, in which streets cross two non-parallel frames and different building plans. We have decided to divide the site in two parts. We place the building on the western edge of the site so as to define the boundaries of the adjacent green area and highlight it as the end of the perspective, emphasizing the aspect of public building. The rest of the site becomes a public open space.
Hellin counts already an auditorium,a theater and sports areas. Therefore, our building has to be able to host different events (fairs, parades, conventions, etc …) or events of larger scale (prepared for more than 2,000 spectators and an open area of over 2700 m2). To get this flexibility, we think, that the ground floor can function as a single open space or compartmentalized, thanks to mobile enclosures, in 5 different rooms, with the aim of achieving the maximum utilization of the palace.

 

El edificio busca dos objetivos:
-Ofrecer A Hellín la oportunidad de organizar eventos de mayor escala,  para ampliar su área de influencia.
-Convertirse en una referencia social para su posición y el impacto en la nueva zona en la que está situado, con un uso intensivo de los ciudadanos.
Para lograr esto, hemos generado el proyecto basándose en el análisis urbano y una propuesta de uso y programa.
El sitio está ubicado en un nuevo Ensanche urbano, en el que se cruzan dos calles no paralelas. Hemos decidido dividir el sitio en dos partes. Colocamos el edificio en el borde occidental del sitio a fin de definir los límites de la zona verde adyacente y resaltarlo como el final de la perspectiva, haciendo hincapié en el aspecto de edificio público. El resto del sitio se convierte en un espacio abierto al público.
Hellín cuenta ya con un auditorio, un teatro y áreas deportivas. Por lo tanto, el edificio tiene que ser capaz de acoger diferentes eventos (ferias, desfiles, convenciones, etc …) o eventos de mayor escala (preparado por más de 2.000 espectadores y un área abierta de más de 2.700 m2). Para conseguir esta flexibilidad, creemos, que la planta baja puede funcionar como un único espacio abierto o en compartimientos, gracias a los recintos móviles, en 5 habitaciones diferentes, con el objetivo de lograr el máximo aprovechamiento del palacio.

Skip to toolbar