loading

ALMA BARCELONA High End Hotel

Barcelona, SPAIN. 2012
CLIENT:  ALMA HOTELES
SIZE:  6.822 m2
COST:  13.000.000€
AUTHORS:  
HABITAN+ CORIUM CASA
COLLABORATORS:  
ROSELLA CHINER
PHOTOGRAPHER: OLGA PLANAS

EN/ES

Hotel Alma – VIDEO
In 2005, Alma Hotels buys the former headquarters of Solvay Iberica on a privileged location in Barcelona: the encounter between Calle Mallorca with Paseo de Gracia. The building is typical Eixample style of the late nineteenth century, with a large garden in the courtyard. The rehabilitation of the building is inherent to the project and includes the replacement of the load-bearing wall structure by metal pillars and the construction of two new facades.
The part of the building with a classical facade communicating with Calle Mallorca is rehabilitated using the original language to reinforce the classic Eixample atmosphere. However, the new facade interrelating with the inner garden of the block is designed with a contemporary language, yet playing with the same traditional elements.
The concept of this hotel is to leave behind the typical hotel design in which the client is part of a decor created to impress visitors. The idea is that in this hotel guests feel “at home”, focusing on primary qualities as comfort, spaciousness and authenticity. The restoration is carried out with noble materials (wood, stone, leather, steel) applied au naturel and with simple and pure detailing.
Entering through the old gate from Calle Mallorca begins an ascending sequence of increasingly private spaces to end up in the most exciting area of the hotel: the private green patio. Through this experience you gradually leave behind the vibrant buzz of Barcelona while passing the great atrium where the scenery of hotel life unfolds itself, you arrive at this very special place. Rarely does a visitor have such a privilege to reach the inner gardens of the Cerd‡ grid fabric and other hidden places that are reserved to the inhabitants.
The major attraction points in the hotel, next to the courtyard, are the atrium and the terrace. From the reception area the guest can feel the presence of the elevated garden in the back but before reaching it, he meets a seven-story atrium lit by a skylight. A huge black wall perforated with mirroring windows of massive scale, framed with thick wood, guides you first to the restaurant and then to the garden. These huge windows, almost out of scale, contrast with the linear black wall and the solidness of the rooms.
The wall facing the garden is of a contemporary kind, with perforations framed by solid black metal boxes making the façade seemingly disappear through the contact with the garden becoming an enclosure of glass and steel.
En 2005, Alma Hoteles compra la antigua sede de Solvay Ibérica en una situación privilegiada en Barcelona: el encuentro entre la calle Mallorca con Paseo de Gracia. El edificio es típico del Eixample de finales del siglo XIX, con un gran jardín en el patio. La rehabilitación del edificio es inherente al proyecto e incluye la sustitución de la estructura de muro de carga por pilares metálicos y la construcción de dos nuevas fachadas.
La parte del edificio con una fachada clásica que comunica con la calle Mallorca es rehabilitado utilizando el idioma original para reforzar la atmósfera Ensanche clásico. Sin embargo, la nueva fachada interrelacionar con el jardín interior del bloque está diseñado con un lenguaje contemporáneo, sin embargo, que juega con los mismos elementos tradicionales.
El concepto de este hotel es dejar atrás el diseño típico hotel en el que el cliente es parte de una decoración creada para impresionar a los visitantes. La idea es que en este hotel los huéspedes se sientan “como en casa”, se centra en las cualidades primarias como la comodidad, la amplitud y la autenticidad. La restauración se llevó a cabo con materiales nobles (madera, piedra, cuero, acero) aplicados al natural y con detalles sencillos y puros.
Entrando a través de la antigua puerta de la calle Mallorca inicia una secuencia ascendente de los espacios privados cada vez más para terminar en la zona más excitante del hotel: el patio verde privada. A través de esta experiencia de salir poco a poco detrás del animado de Barcelona mientras pasa el gran atrio, donde el escenario de la vida del hotel se despliega, se llega a este lugar muy especial. Es raro que un visitante tiene un gran privilegio para llegar a los jardines interiores de la tela de trama Cerdà y otros lugares ocultos que están reservadas a los habitantes.
Los principales puntos de atracción en el hotel, al lado del patio, son el atrio y la terraza. Desde la zona de recepción el huésped puede sentir la presencia del jardín elevado en la parte posterior, pero antes de llegar a ella, se encuentra con un atrio de siete pisos iluminado por una claraboya. Un enorme muro negro perforado con ventanas reflejando de forma masiva, enmarcado con madera gruesa, le guía primero en el restaurante y luego al jardín. Estas enormes ventanas, casi fuera de escala, contrastan con la pared negro lineal y la solidez de las habitaciones.
La pared que da al jardín es de un tipo contemporáneo, con perforaciones enmarcados por cajas de metal negro sólidos que hacen desaparecer la fachada aparentemente a través del contacto con el jardín convertirse en un recinto de vidrio y acero.
Hotel Alma – VIDEO

Skip to toolbar