loading

HOTEL / SPA / GOLF EN HARO

La Rioja, SPAIN. 2008
CLIENT:  HOSPES
SIZE:  23.000 m2
COST:  50.000.000€
AUTHORS:  
HABITAN

EN/ES

The main objective of this project was to make the hotel, projected to become a benchmark for hotels of the highest quality and exclusivity, a destination in itself.
The project addresses issues of urbanism and landscape simultaneously. The great base or platform extends the urban boundary of the upper floor and spreads to the hotel, resolving problems of access and entering the hotel gardens through a smooth transition of materials and spaces. This platform fits perfectly into the urban boundary, while, maintaining contact with the landscape, it acquires a sinuous and undulating perimeter that resembles the small hills surrounding it.
The rooms are placed at the edge of the platform, a location that provides all with constant views of the surrounding landscape as well as isolation from the entire urban environment above, allowing guests higher contact with nature and inviting contemplation.
The large base is the great backbone of the project. Emerging from the ground in a tectonic manner, this element manifests itself throughout its entire envelope by means of a continuous façade based on delicate and expressive planes of wooden slats that, due to its geometry, give it a strong character.
Atop the platform are deposited and gravitate three large rocks, three stones with a faceted skin of etched glass and a geometry similar to that of the platform but on a smaller scale. They shine on the garden during the day and transform into large lanterns during the night.
El principal objetivo de este proyecto era hacer el hotel, concebido para convertirse en un punto de referencia para los hoteles de la más alta calidad y exclusividad, un destino en sí mismo.
El proyecto aborda cuestiones de urbanismo y de paisagismo de forma simultánea. La gran base o plataforma amplía el límite urbano de la planta superior y se extiende hasta el hotel, la resolución de problemas de acceso y entrar en los jardines del hotel a través de una transición sin problemas de materiales y espacios. Esta plataforma se integra perfectamente en el límite urbano, mientras que, manteniendo el contacto con el paisaje, adquiere un perímetro sinuoso y ondulante que se asemeja a las pequeñas colinas que lo rodean.
Las habitaciones se colocan en el borde de la plataforma, un lugar que ofrece todo y siempre con vistas al paisaje de los alrededores, así como el aislamiento de todo el entorno urbano más arriba, permitiendo a los huéspedes mayor contacto con la naturaleza e invitando a la contemplación.
La base grande es la gran columna vertebral del proyecto. Emerge de la tierra de una manera tectónica, este elemento se manifiesta en toda su envolvente por medio de una fachada continua en base a planos delicadas y expresivas de listones de madera que, debido a su geometría, le confieren un carácter fuerte.
En lo alto de la plataforma se depositan y gravitan tres rocas grandes, tres piedras con una piel facetas de vidrio grabado y una geometría similar a la de la plataforma, pero en una escala más pequeña. Ellos brillan en el jardín durante el día y se transforman en grandes linternas durante la noche.
 

Skip to toolbar