loading

MOB & PAU Working spaces

Barcelona, SPAIN. 2016
CLIENTE . CLIENT: MOB, Makers Of Barcelona
SUPERFICIE . SIZE:  500 m2
COSTE . COST:  
AUTORES . AUTHORS:  
HABITAN
COLABORADORES . COLLABORATORS:  JUAN SIMONET . KEVIN HORCAJO

EN/ES

The aim was to transform an old 90s nursery school to a co-working place, MOB & PAU
The intention was to create a modern space with details of a classical Eixample building. To achieve the idea we kept the original base structure, such as the metal structure, the wooden French windows with shutters, the arched ceilings and painted the wainscot back to its original faded yellow.
The whole style revolves around warmth and freshness. The facilities are left in its original state but the views are redesigned and transformed to be a complete element of the interior. The flooring is solid wood in its original state, almost untreated. The central table is a solid wood board placed on the books of the computers. The area of the meeting room and the bathrooms are lined with heightened wood doors. They are placed on the module, cut, fit until they lose their individuality and becoming a white texture.
The comibation of the white wood and the faded yellow gives the vibe of the old school.
Upon entering the encolusre we see is a long wooden bleachers at different heights covering the enire left wall of the corridor. This structure serves as a resting area but also allows to work in different, less static way and to be able to interact with others.
Then we enter to the area with the mobile tables. In this space the furniture is lightweighted and moveable because that is where the events are organized and the room must be able to be quickly trasformed. The tables’ colors provide playfulness in the range of grayish greens.
The central area is open to the outside with a small patio. The facade is seperated by three stripes painted in maroon which retrieves the original industrial air. Then the area of the “static” tables appears which creates a volume located between the two courtyards. In this room one of the most attractive spots are the fixtures. The yellow wire system reminiscents to the electronic circuits of a microchip what gives the room a different character.
El reto era el de transformar una  antigua escuela de párvulos durante los años 90 en un espacio de coworking, MOB &PAU
La intención era la de conseguir un espacio moderno con detalles de edificio clásico del ensanche. Para ello se ha conservado el envoltorio original, la estructura metálica, las balconeras de madera con porticones, los techos de bovedilla, hasta el arrimadero pintado en amarillo deslavado original.
Todo el estilo gira alrededor de la calidez y de la frescura. Las instalaciones se dejan vistas pero se rediseñan para que se transformen en un elemento de interiorismo. El suelo se coloca de madera maciza, casi sin tratar, en estado original. La gran mesa central es un tablero de madera maciza colocado sobre los books de los ordenadores. La zona de la sala de reuniones y los baños se ha forrado con las puertas de madera sobrantes. Se colocan sobre el módulo, se cortan, se adaptan hasta que pierden su individualidad y se transforman en una textura blanca.
Se combinan el blanco con la madera y con el amarillo deslavado que viene de la época en que era una escuela.
Al entrar en el recinto observamos unas largas gradas de madera a diferente altura que cubren toda la pared izquierda del pasillo. Esta estructura sirve de espacio de descanso y de relación aunque también permite trabajar de una manera diferente, menos estática, relacionándose con los demás.
Luego entramos en la zona de las mesas móviles. En este espacio el mobiliario es ligero y desmontable porque es allí donde se organizan eventos y la sala se tiene que poder transformar rápidamente. Las mesas son las que aportan el color siguiendo una gama de verdes grisáceos.
La zona central se abre al exterior con un pequeño patio. La fachada está separada por 3 franjas pintadas de color granate que recupera el aire industrial original. Luego aparece la zona de las mesas más “estáticas”, un volumen situado entre dos patios. En esta sala uno de los puntos más atractivos son las luminarias. A través de una trama de cables amarillos que recuerda a los circuitos electrónicos de un microchip, la sala adquiere un carácter diferente.

Skip to toolbar