loading

WALL HOUSE Valldoreix

Valldoreix, SPAIN. 2016
CLIENT: PRIVATE
SIZE:  270m2
COST: 300.000
AUTHORS:  HABITAN
COLLABORATORS:  MARCO DE TOGNI . DANA COSMA

EN/ES

A family decides to change its apartment in Eixample to move to Valldoreix. A change of life that reflects their willingness to be more in touch with nature. The plot is a land with a large slope with magnificent trees that have grown in an unattractive environment. The idea is to create their own landscape. The goal is to transform the site into a house. There is no hierarchy between exterior, interior and surrounding spaces, all are equal. The house is generated based on main walls which gives shelters from the solar. It is like a peaceful walk among the pines.
The spaces between the walls are sometimes closer which provides interior spaces but sometimes they are left open and creates outdoor living spaces. In this way  we are in control of the views and privacy. The outdoor spaces are as much important as the interior and each is architecturally defined and has an assigned function.
The house, the solar and the landscape is blending in a chaotic order.
Una familia decide cambiar su piso del Eixample para irse a vivir a Valldoreix. Un cambio de vida que refleja su voluntad de estar más en contacto con la naturaleza. El solar es un terreno con una pendiente importante en el que han crecido magníficos árboles, con un entorno poco atractivo. La idea es crearse su propio paisaje. El objetivo es transformar el solar en la casa. No existe una jerarquización entre espacios exteriores, interiores y limítrofes, todos son iguales. La casa se genera a base en de muros y estos abarcan todo el solar, es un paseo entre los pinos.
Los espacios que quedan entre los muros a veces se cierran y son interiores y a veces se dejan abiertos como espacios habitables exteriores. De esta manera controlamos las vistas y  la intimidad. Los espacios exteriores tienen la misma importancia que los interiores y cada uno de ellos está definido arquitectónicamente y tiene una función asignada.
 La casa, el solar y el paisaje se confunden.

 

Skip to toolbar